Dumpning af kaniner: Vi ser kun toppen af isbjerget

Dyrenes Beskyttelse oplyser i følge Ritzau, at de indtil nu i år har modtaget 455 kaniner og marsvin, som folk enten har dumpet eller har indleveret hos dem. Men desværre er det kun toppen af isbjerget, frygter Tine Kortenbach, forfatter til bogen “Jeg elsker min kanin”.
Mange kaniner bliver sat ud i naturen, når nyhedens interesse er forsvundet. Mange af dem når aldrig i sikkerhed, for de bliver spist af ræve og hunde. Nu hvor vinteren er på vej, vil de fryse ihjel.
Vi lever i en forbrug-og-smid-væk kultur, så vi er blevet vant til at tænke meget kortsigtet. Når børnene plager om en kanin, er det nemt at lade sig overtale til at købe den uden at tænke over de langsigtede konsekvenser.
”Kaniner kan blive langt mere end 10 år gamle i fangenskab. Der er mange eksempler på, at forældrene sidder tilbage med Ninus, når teenageren er fløjet af reden,” fortæller Tine Kortenbach.

Dumpning af kaniner ville blive et mindre problem, hvis ejerne havde dem som delekaniner i stedet for, at hver familie har sin egen kanin, mener Tine Kortenbach, forfatter til bogen "Jeg elsker min kanin".".

Vi lever i en brug-og-smid-væk kultur. Det går også ud over kaninerne, mener Tine Kortenbach, forfatter til bogen “Jeg elsker min kanin”. Foto: Tine Kortenbach, copyright.

KORREKT PASNING AF KANINER

”Dumpning af kaniner og manglende viden om korrekt pasning af kaniner er desværre et stigende problem,” fortsætter Tine Kortenbach, som har en kandidatgrad i husdyrvidenskab. Hun mener, at løsningen er delekaniner. Hun introducerer begrebet i sin nye bog om at holde kælekaniner på en moderne og husdyrfaglig korrekt måde. Holdningen med ”hver-pige-sin-kanin” kunne med fordel erstattes af, at beboere på en villavej eller i en andelsforening kunne gå sammen om at anskaffe sig en kanin eller to. Det ville samtidig gøre kaninholdet til en social aktivitet, som kunne styrke nærmiljøet. Det ville være et midtpunkt, som kunne samle en række mennesker, unge som ældre, der ellers ikke ville have haft noget sammen.

INSPIRATION TIL AKTIVITETER MED KANINER

Med flere husstande om en kanin betyder det, at der er flere til at deles om arbejdet. Den enkelte vil heller ikke være så afhængig af at skulle være der hver eneste dag. Det ville f.eks. være nemmere at tage på ferie. Fordelen er også, at hvis et af børnene mister interessen, så vil der som regel være andre til at tage over.
En forudsætning for succes er dog, at pasningen er lagt i faste ramme, og der skal være en voksen til at styre løjerne. Bogen med titlen ”Jeg elsker min kanin” giver opskriften på, hvordan det kan fungere i praksis. Ordningen fungerer allerede i flere fritidshjem og andre institutioner.
Bogen giver også inspiration til spændende aktiviteter, som du kan lave sammen med kaninen og dine venner, så det bliver ved med at være sjovt – også når du ikke længere er nyforelsket i din kanin.
Tine Kortenbachs nye bog henvender sig både til børnene og til deres forældre. Det er nemlig vigtigt, at forældrene sætter sig ind i, hvad det vil sige at have kaniner, før de anskaffer sig det lille nuttede dyr til deres børn.

Læs mere om dele-kaniner her