Kaniner og flåter

Kaniner og flåter. Foto: Tine Kortenbach. Læs mere om kaniner i bogen "Jeg elsker min kanin"
Tjek din kanin jævnligt for flåter. Foto: Tine Kortenbach

Kaniner og flåter er et emne, der ikke er megen fokus på i fagkredse. Men her kan du blive klogere på, hvordan flåter og flåtbid påvirker kaninen – og hvad du selv kan gøre ved det.

Antallet af flåter er steget markant i de senere år. Hvis din kanin opholder sig udenfor på græs eller anden bevoksning, er der risiko for, at de blodtørstige snyltere ser deres snit til at hoppe over på kaninen. Desværre er der ikke megen opmærksomhed på problemet, men her kan du blive klogere om flåter på kanin.

Flåter kravler rundt for at finde et sted med tynd hud, typisk omkring øjne, på ører og i nakken. Her kan kaninen ikke selv bide den lille parasit af. Så sidder flåten og hygger sig i flere dage, mens den suger blod.

Hvis kaninen kommer indenfor bagefter, er der risiko for, at der kommer flåter på tæpper eller sengetøj. Derfor er det vigtigt at undersøge kaninen jævnligt for flåter.

Det er en kendt sag, at flåter kan smitte mennesker med en række alvorlige sygdomme, og man opdager jævnligt nye sygdomme, hvor flåter er involveret.

Der har ikke været meget fokus på flåtbårne sygdomme hos kaniner. Man ved, at flåter kan smitte kaniner med myxomatose, papillomatose (smitsomme vorter i endetarmen) og tularæmi, en gammelkendt bakteriel sygdom også kaldet ”harepest”. Et massivt angreb af flåter kan give blodmangel hos en kanin.

Kaniner er en af de naturlige værter for flåter, så det lader til, at kaniner har en vis naturlig resistens over for nogle af de flåtbårne sygdomme. Der er endnu ikke meget viden om, hvorvidt kaniner kan rammes af de “nye” flåtbårne infektioner.

Kaniner er meget følsomme over for flere af de midler, der bruges mod parasitter på marsvin, hund og kat, så de er no-go til kaniner. Der er pt. ingen flåtforebyggende midler, som er testet og dosisfastsat for kaniner.

I fagkredse er der ikke megen fokus på kaniner og flåter, så indtil videre er det bedste råd at tjekke din kanin jævnligt for flåter og fjerne dem manuelt.

Læs mere:
Sådan fjerner du flåter på kanin.
Sådan undgår du flåter på kanin.
Flåter i Danmark.
Hvad er forskellen på en tæge og en flåt?

Vil du vide mere om pasning af kaniner?

Læs mere om pasning af kaniner i bogen “Jeg elsker min kanin”. Den er fuld af gode råd og praktiske tips til, hvordan du får det bedste ud af din kanin.

Bogen har fået særdeles flotte anmeldelser, se et lille udvalg af dem her